Tillbaka blick: Bröllopet mellan Haakon och Mette-Marit

Den 25 augusti 2001 hände något stort. Det var dagen då Mette-Marit, den ensamstående servitrisen, fick prinsen. Bröllopet var beviset på att kärleken övervinner allt. Inte ett öga var torrt under den känslomässiga vigseln. Bland annat läste kronprinsessan Victoria en dikt.  När det nygifta paret kom ut visste jublet inga gränser. Äntligen var hon accepterad. (Eller det blev hon faktiskt tre dagar innan, på onsdagen då hon bad om ursäkt och grät öppet, för pressen, Norge och världen. Och Haakon utbrast, som jag tidigare skrev "Förstår ni varför jag älskar den här kvinnan?!" Och visst kunde alla se hur kär han var, (och är!) De åkte genom stan och vinkade till alla som samlats, för att få en snabb titt av det nygifta kronprinsparet. Till middagen kom många kungligheter, precis som till vigselnceremonin. Mat avnjöts och stämningen var god, men middagens höjdpunkt var Haakons tal till Mette-Marit. Här kommer några av hans ord:

-Kära Mette-Marit, det lyser om din skäl. Du är känslig, modig, mystisk, bra sinne för humor, intensivt engagerad och du har ett varmt, stort hjärta. Med andra ord du är en fantastisk, komplicerad människa. Jag tror inte jag har varit så svag och aldrig så stark som tillsammans med dig. Jag tror inte jag varit så full av kärlek som tillsammans med dig. När vi kommunicerar känner jag mig som en hel människa. Tack för att du ger mig den känslan. Idag är du inte längre min vän, min flickvän och min fästmö. Idag vi gifta och du har blivit Norges kronprinsessa. Jag ser fram emot att gå vid din sida tillsammans med Marius. Jag kan inte lov att det kommer vara problemfritt och lätt, men intressant och meningsfullt. Tack för att du ger mig möjligheten att leva med Marius, det är en gåva i sig. Tack för den kärleken och kraften Mette-Marit. Jag är stolt över att kunna kalla mig din man. För nu är vi här, nu är vi tillsammans. Mette-Marit, jag älskar dig!
Gissa om Mette-Marit var rörd?!

Senare, efter den vackra brudvalsen till tonerna av "Around the world" gick brudparet ut på balkongen, tillsammans med Marius, för att titta på underbara fyrverkerier. Det blev många långa kyssar... Sedan reste de till USA på smekmånad, men först lurade de pressen med att de var på bröllopsresa i Norge. I år firar de 10 år som gifta.

Skandalerna kring Mette-Marit

1. Marius pappa Morten var en före detta kriminell och hade dömts för misshandel och knarklangning.
2. Mette-Marits bror, Espen, har även han dömts för misshandel.
3. Mette-Marits föräldrar är skilda och hennes pappa Sven gifte om sig med en strippa innan sin död 2007. Det var också han som berättade smaskiga hemligheter om Mette-Marit, de hade ingen bra relation efter det. Mette-Marit var rasande, men de återförenades innan Svens död.
4. Mette-Marit umgicks i fel gäng, gäng som absolut inte passade en blivande kronprinsessa.
5. Hon hade en son. Att Mette-Marit hade ett barn sedan tidigare var inget som norrmännen gillade.
Det var några av många skandaler kring Mette-Marit. Men nu älskar majoriteten av Norges befolkning henne.
Kommer bild på Mette-Marits pappa, bror, Marius pappa, Mette-Marit i fel gäng och Marius.
Den före detta kriminella Morten tillsammans med Mette-Marit på Marius första skoldag.
Mette-Marits bror Espen, dömd för misshandel.
Mette-Marits far, Sven O Höiby, tillsammans med strippan Renate Barsgård.
Mette-Marit med en cigarett i handen. Ja, det är Haakon i bakgrunden.
Marius, 3 år gammal.
Marius vid nationaldagsfirandet 17 maj 2011, 14 år gammal.

Bild till gårdagens inlägg

Här kommer en bild på boken "Mette-Marit-hennes egen berättelse". 

Mera Mette-Marit!

Klipp: Om du bara vill höra hur Norges kronprinsessa låter, sök på Mette-Marit of Norway och ta klipp fem! Sök på prince Haakon and family, om du bara vill se hur hon är med sin familj. Ta första klippet! Annars kan du bara söka på kronprinsessan Mette-Marit av norge så kommer det upp massor.

Böcker: "Mette-Marit-hennes egen berättelse" är en bok skriven Halfdan W Freihow.

Jag lägger in bilder ikväll!

Bilderna på de vackraste valen, titta och önska...

Mette-Marits bästa val

1. Klänningen Mette-Marit bar vid utdelningen av Nobels fredspris 2009, och återanvände vid Life Ball i Wien sommaren 2010. Helt underbar! Den isblå, silverglittrande klänningen känns kunglig filmstjärneglamour. Den vackra skapelsen kommer från Mette-Marit favoriten, Valentino och jag tycker att det är den vackraste hon någonsin burit.

2. Brudklänningen hon bar den 25 augusti 2001. Denna klänningen är väldigt vacker. Men främst valde jag den för att den är så mycket Mette-Marit. Brudklänningen ska symbolisera bruden, och det gör verkligen Mette-Marits klänning. Den är enkel men ändå vacker och stilfull. Designern Ove Harder Finseth ville att brudklänningen skulle föra tankarna till böljande sand. Mette-Marit valde ingen stor prinsessklänning. Hon ville ha något hon trivdes i. Och resultatet blev fantastiskt!

3. Klänningen Norges kronprinsessa bar på festkonserten, dagen innan bröllopet mellan Victoria och Daniel, 18 juni 2010. Jag gillar den fyrkantiga ringningen och silverskärpet i midjan, som matchas av den lilla silverväskan. Men det som jag gillar mest med klänningen, ja älskar, är de mjuka små fluffiga volangerna, som utgör ett litet släp. Utan tvekan en av de vackraste på röda mattan den kvällen!

4. Klänningen Mette-Marit bar vid en galamiddag på slottet, under ett statsbesök, juni 2010. Den chockrosa klänningen i det coola materialet balanseras av att modellen är klassisk. Modigt val, snyggt! Bra inspiration för alla trebarnsmammor, vågar ni?!

5. Många modetyckare hade åsikter om att denna blekrosa klänning var mesig och formlös. Men jag tycker om den. Armarna och överdelen i samma mönster bryter av mot den enkla nederdelen. Det formar till klänningen och jag gillar att den sitter löst nertill, det ger klänningen en härlig vidd!

Bilder kommer i nästa inlägg.

Bilderna på Mette-Marits sämsta val

Nu sticker jag till Båstad för shopping och god mat på Fiskhuset. Skriver om hennes bästa val när jag kommer hem, om jag hinner. Hoppas verkligen!

Kronprinsessan Mette-Marits värsta val

1. En klänning Mette-Marit bar för några år sen. Den är knälång och blågrön. Inget fel med det, men... Jag gillar inte armarna på denna klänning, och spetsen i form av rosor. Denna, likt klänningen Victoria bar vid bröllopet i Monaco gör mig nästan illamående. Underdelen kunde ha börjat lite högre upp också.
2. Den gråa klänningen Mette-Marit bar för några månader sen. Modellen var fin men den här färgen... Inte det bästa hon burit direkt. Lite blått längst ner, och vad är det för mönster?
3. En klänning som Mette-Marit bar vid ett statsbesök i Malaysia. Tvådelat, ingen favorit här. Nederdelen var värst, den ser trasig ut, som om man rivit upp den.
4. Klänningen Mette-Marit bar vid firandet av Margrethes 70-årsdag. Det är något med den som jag inte gillar. Kanske är det nederdelen. Kanske pastellfärgerna. Dessutom älskar jag inte enaxlat.
5. Klänningen Mette-Marit bar vid bröllopet mellan Fredrik och Mary 2004. Tycker släpet är lite konstigt, och kragen på jackan över är väldigt utvikt.
Oj, det var nog den svåraste prinsessan hittils. Så otroligt svårt var det att hitta fula klänningar som Mette-Marit burit. Hon använder så vackra klänningar, det blir roligare imorgon, alltid roligare att berömma än kritisera. Bilder kommer senare.

Bilderna på Mette-Marits liv

 
Återkommer imorgon, då får ni se Mette-Marits sämsta klänningar. Det blir intressant... Hinner inte uppdatera mer idag har stor fest här om 50 min. Och just nu ligger jag i pyjamas, så vi ses imorgon. Måste bara berätta att Mette-Marits styvbror, som stod henne väldigt nära, dog vid katastrofen i Norge. Han var vakt på ungdomslägret där flera barn dog. Hemskt. Mette-Marit har visat hela Norge sitt stöd, speciellt alla som förlorat någon. Det har ju Mette-Marit själv gjort så hon om någon vet hur det känns. Flera bilder har visats världen över, på en Mette-Marit i tårar. Stackare...

Mette-Marit veckan är igång!

Jag har som sagt varit inne hos grannen imorse och passat hans tre söta barn, men nu är jag på plats och redo att blogga. Här kommer all fakta om Norges kronprinsessa Mette-Marit:

Mette-Marit Tjessem Höiby föddes i Kristianstad i Norge 1973. Hon är dotter till den norska journalisten Sven O. Höiby och Marit Tjessem. Hon växte upp med sina tre syskon. När hon var ung var hon mycket aktiv inom volleyboll, både som spelare, domare och tränare. Efter grundskolan gick hon på Oddernes gymnas. Hon tog ett års avbrott i studierna då hon studerade vid Wangaratta High School i Australien. Sedan flyttade hon till Kristianstad katedralskole, där hon tog examen från gymnasiet 1994. Hennes ungdomsliv var fullt av festande och hon umgick i gäng där man tog droger. Hon levde med andra ord ett vilt liv, men så blev hon gravid. När Marius föddes förändrades hennes liv totalt. Hon studerade samtidigt som hon jobbade som servitris. Hon var dessutom, till råga på allt, ensamstående mamma. Marius pappa Morten Borg, som hon haft ett kort förhållande med, fanns inte längre med i bilden. Han var en av Oslos partykungar, och när Mette-Marit fick veta att hon var gravid, bestämde hon sig för att behålla barnet och uppfostra hónom ensam.

På en konsert på Quart festivalen 1999 träffade hon Haakon. Han såg till att hon kom hem i taxi och ett år senare flyttade de ihop. Norskarna var allt annat en glada över prinsens val av flickvän. Och att de flyttat ihop! Nej... Men det skulle bli värre. Den 1 december 2000 blev deras förlovning officiell. Den ensamstånde Mette-Marit skulle bli kronprinsessa, och med det en dag Norges drottning. Många reagerade starkt på att hon tagit droger, både ecstasy och marijuana. Men Haakon stod på sig och den 25 augusti 2001 gifte de sig. Bara dagar innan vigseln höll Haakon och Mette-Marit en presskonferans. Där bekänner Mette-Marit sina synder. Hon säger att hon önskar att det gick att vrida tillbaka klockan, hon ber om det norska folkets förlåtelse och ber om en chans att gå vidare. Hennes ögon tåras och hon berättar att det blivit en mycket dyr läxa för henne. "Förstår ni varför jag älskar den här kvinnan?!", utbrister Haakon som håller sin fästmö hårt i handen. Så blev hon accepterad ändå och bröllopet blev fantastiskt. Inte minst Haakons tal. Jag berättar mer om det på lördag!

Det dröjde något år innan Norge, och världen fick veta att Mette-Marit och Haakon skulle ha barn. Den 21 januari 2004 föddes lilla Ingrid Alexandra, hon döptes den 17 april i Oslos slottskapell. Henens gudmor är bland annat kronprinsessan Victoria. Mindre än två år efter Ingrid Alexandras födsel, kom kronprinsparets andra gemensamma barn, Sverre Magnus. Han föddes den 3 december 2005 och döptes den 4 mars 2006, även han i Oslos slottskapell. Den norska kronprinsfamiljen bor på Skaugum.

Snart kommer bilder!

Nästa veckas upplägg

Här kommer upplägget för Mette-Maritveckan som börjar imorgon:

Måndag: Mette-Marits livshistoria. Om hennes vilda liv som glömdes bort när hon blev Norges älskade kronprinsessa.

Tisdag: Matte-Marits sämsta klänningar topp 5.

Onsdag: Mette-Marits bästa klänningar topp 5.

Torsdag: Mera Mette-Marit. Som med Mary blir det böcker, klipp m.m

Fredag: Skandalerna - inte minst runt Mette-Marits far.

Lördag: Tillbaka blick: Bröllopet mellan Mette-Marit och Haakon.

Söndag: 5 tips på hur du blir lika snygg som Mette-Marit.

Bilderna på Mary och hennes stil

Lite roligt att hon syr om sina klänningar ibland, som denna blå. Först kör hon v-ringning och sedan sys den om, till djupt båtringad. Titta också på hur hennes hår nyans förändras. Det är faktoskt lite av en oskriven regel att kungligheter inte ska färga håret. Men både Madeleine, Mary och Mette-Marit har hakat på trenden om inte fler, tiderna förändras väl. P.s jag hittar ingen bild på den blå spetsklänningen när den var v-ringad, men ni får tänka er hur det kan se ut.



Och här kommer ett tänkvärt citat, sagt av Mary själv under en intervju för australiensiska Vogue: "Det är oerhört viktigt för mig att vara snygg och elegant och korrekt klädd oavsett tillfälle".

Få kronprinsessan Marys stil!

Här kommer 5 tips på hur du får Marys eleganta, perfekt men aldrig tråkiga stil, läs och följ till punkt och pricka, eller sätt din egen personliga twist på det hela, med mina tips som bas.

1. Håret. Att alltid lägga ner tid på håret gör hela outfiten snyggare. Kör på en snygg och stor knut, en hög eller låg stram hästsvans eller satsa helt enkelt på att ha det utsläppt. Nyansen har varierat genom åren, ibland är det mästan svart och ibland drar det ytterst lite åt rött. Liksom färgen har frisyrerna varierat. Hon har ibland annat haft kortare page, men de senaste åren har Mary hållt fast vid den välstylade frisyren, som slutar nedanför axlarna. Även om du inte har en privat frisör som Mary så försök ändå alltid att ha rent , fint hår. Lägg fem minuter extra på svallet, det gör underverk!

2. Jackor/Kavajer. Mary använder helst chanelinspererade kavajer eller mjuka, midjekorta jackor i ull. Det är ett säkert kort när hon ska representera men ändå vill se chic ut. Mary brukar matcha med kostymbyxor, skyhöga klackar och en liten nätt väska. Kungligt snygg!

3. Skärp. Mary använder gärna ett brett eller smalt skärp över sin outfit, precis som Michelle Obama, det markerar midjan på ett snyggt sett. Det bryter dessutom av och piffar upp en annars ganska enkel, konservativ look.

4. Håraccessoarer/ Coiffer. Istället för att använda stora tantiga hatter så ofta, satsar Mary också på det accessoarer i håret, vilket känns betydligt modernare. Diadem med tygrosetter från Malene Birger är en favorit. De går loss på runt 800 kronor, passa på att fynda när det är rea, som det faktiskt är precis just nu!

5. Spets. Glamouröst , tidlöst och romantiskt. Alltid rätt och aldrig fel helt enkelt. Mina tankar går till modeikonen Grace Kelly och hennes brudklänningen, som nästan alltid koras som den vackraste. Mary använder spets till både vardag och fest, men matchar noga med tuffare inslag, för att det inte ska bli för flickigt. En svart och höghalsad spetsblus till kostymbyxor, eller en spetsklänning som slutar på knät är Marys melodi. Men hon har också flera aftonklänningar med spetsdetaljer i garderoben. Man behöver alltså inte bara använda spets, om man inte vill. Fast det är väldigt läckert!

Det var allt, och med det är Marys vecka här på bloggen över. Glöm inte att fortsätta läsa och titta in på kungligkoll.se, för nästa vecka är det Mette-Marit av Norge som är prinsessan jag kommer syna ut i fingerspetsarna. Imorgon starta vi med det. Nu ska jag snart lägga mig, ska nämligen sitta barnvakt tidigt imorgon. Det blir med andra ord uppdatering om Mette-Marits liv efter lunch. Kram alla mina kungliga läsare! 

P.s bilder kommer självklart om ett litet ögonblick. D.s 
P.s 2 Här kommer några tänkvärda ord som Mary sa när hon blev intervjuad av australiensiska Vogue, och med detta avslutar jag VERKLIGEN Maryveckan: "Det är oerhört viktigt för mig att vara snygg och elegant och korrekt klädd, oavsett tillfälle". D.s



Tillbakablick: Bröllopet mellan Mary och Fredrik

Den 14 maj 2004 var en glädjens dag. Hela Danmark hade laddat för bröllopet mellan sin kronprins och hans australienska fästmö Mary i 7 månader. Alla människor jublade när Mary klev ur bilen och hon log och vinkade till alla. En gullig detalj är att Mary hade en röd ros i buketten, som symboliserade hennes mamma. Dagen efter vigseln flög en av Marys släktingar för att lägga buketten på Henriettas grav. Dessutom hade Mary låtit sy in sin mors vigselring i klänningslivet, ursött! Och visst skulle hennes mamma varit stolt. När portarna långsamt öppnades till Von Fire Kirke ställde sig alla varma (det var väldigt varmt den dagen så gästerna satt med solfjädrar och programblad och fläktade sig) gäster upp och beundrade Mary, som blev överlämnad av sin pappa, John i sin vita, tunga vackra klänning med det långa släpet. Fredrik kunde inte hålla tillbaka tårarna när han fick se sin brud, han var självklart rörd. Efter en romantisk ceremoni klev Danmarks nya kronprinspar ut och mötte folket. De åkte kortege genom stan och vinkade sdan från balkongen, där det blev flera långa kyssar. På middagen på kvällen höll Fredrik tal tills in brud, där han bland annat sa följande: Den utstrålningen du har lyste klart för mig från vårt första möte. Sedan dess har jag varit förblindad och helt beronde av den. En ny värld har öppnats, ja säkert fler. Det är dem vi nu ska utforska tillsammans sida vid sida, i ljus och i mörker. På sommaren, hösten, vintern och sommaren, alltid. Den glädje och styrka du har gett mig, är som solen på dagen som med sin utstrålning smälter alla tvivel och mörker på jorden. Och som månen på natten lyser du med en vakande delikat stråle av mildhet. Du ger mig trygghet, glädje och lycka. Jag älskar dig Mary, kom låt oss gå, kom låt oss se, under de tusen världarna väntar oss viktlös kärlek. 

 Vart bröllopsresan skulle gå var hemligt, men som så ofta annars, tog media reda på destinationen. Det va faktiskt en av Marys tärnor som råkade försäga sig. Efter midnatt, när brudparet hade dansat sin bröllopsdans, flög de iväg till Afrika där de stannade i över tre veckor och njöt av livet som nygifta.

Bilderna till inlägget

På några bilder ser ni fotografier från Margrethes 70-årsfirande på balkongen, när Isabella kommer farligt nära kanten, Henrik får en utskällning av sin svärdotter Mary och när Isabella är tillbaka i mammas trygga famn. Ni får också se när Fredrik ger sitt ex en hård puss på kinden och Mary bryr sig inte. Att hon ignorerar betyder att hon ändå vet att Fredrik har gått vidare, han älskar Mary otroligt mycket.


Marys små hemligheter...

Mary kommer lite saker du inte visste om Mary:

1. Hon erbjöd sig alltid att stå framför kameran innan hon blev kronprinsessa, eftersom hon hatade att bli fotograferad.

2. Mary kan franska men hon talar det ogärna. Det leder till att prins Henrik tycker mer om Marie, som talar flytande franska med prinsen, vilket han älskar.

3. Mary har inte direkt något emot Henrik, han tycker mer om Marie men Mary hanterar det bra. Men när drottning Margrethe firade sin 70-årsdag och vinkade på balkongen fick Mary nog. Henrik höll ut Isabella över balkongen. Mary blev skräckslagen men fick tillslut tag på Isabella, och höll fast henne stadigt med händerna runt hennes ben.

4. Hon har svårt för att Fredrik ofta flörtar med sina ex. Mary blir lätt svartsjuk. Men han har blivit bättre och Mary har släppt svartsjukan lite, hon vet ju att Fredrik älskar henne.

Bilder kommer snart

Böckerna

Mera Mary!

Vem kan få nog av henne, inte jag i alla fall. Här kommer tips på böcker och kipp om Mary:
Böcker: "Vild med Mary" skriven av Jim Lyngvild handlar om hur allt började, Marys blivande roll som drottning, hennes förhållande till familj och vänner, hennes resor, arbete och Mary som stilikon. En annan bok är "Mary prinsessa med stil". Den handlar helt enkelt om hennes stil, hur den förändrats med åren och att hon nu är Danmarks bäst klädda kvinna och kungahsets superstar.
Klipp: På youtube finns det klipp i olika delar, där Mary blir intervjuad och man får se personliga bilder på henne och Fredrik i Australien samt hennes familj, som hon presenterar för hela världen. Skriv "Mary Donaldson part 1" och fortsätt sedan att titta vidare på part 2, 3 , 4 och alla du orkar se!
Ja det blev inte så mycket men kolla in på svenskdamtidning.se, där uppdaterar dem alltid!

Bilderna på de bästa valen! Titta och... dröm

Marys vackraste klännningar

1. Klänningen Mary bar vid ett statsbesök i Vietnam vintern 2009. Wow, vilken sagoprinsessa Danmark har! Den krämfärgade, enaxlade chiffongklänningen var fantastiskt vacker. På axeln satt en svart rosett, för att det inte skulle bli söt bakelse av hela skapelsen. Klänningen var en av de bästa, om inte bäst, som Mary burit.

2. Klänningen Mary bar vid den privata festen på drottningholm under bröllopsveckan, 17 juni 2010. Vit, böljande chiffong, enaxlat och markerad midja. Så gjorde Mary entré på Victorias och Daniels privata fest på Drottningholm. På den festen överglänste hon Victoria.

3. Klänningen hon bar på Victorias och Daniels bröllopsdag, 19 juni 2010. Många modetyckare var överens om att hon var bäst klädd bland gästerna som anlände till storkyrkan. Hon gick längst den blå mattan i en blekt grågrön chiffongklänning. (Oj vad mcket av det materialet det blev!) Över axelpartiet satt en krämfärgad, nästan osynlig spets, vilket är typiskt Mary. Klänningen, med det korta släpet, var perfekt för ett kungligt försommarbröllop i Stockholm. Favorittiaran med rubiner var med även denna gång, snyggt!

4. Klänningen Mary bar på sin egen bröllopsdag, 14 maj 2004. Den tio kilo tunga klänningen, (ja den vägde så mycket, och krävde en stark, tränad tjej som Mary!) skapades av Uffe Frank och visst gjorde han det med stil!? Klänningen har en väldigt fin ringning och klänningslivet gömmer många välarbetade detaljer. Slöjan, som gått i arv i generationer och är över 100 år gammal, satt fast i en tiara som Mary fått av sina svärföräldrar, pricken över i:et och Mary var fulländad.

5. Klänningen kronprinsessan bar vid bröllopet mellan Joachim och Marie, 24 maj 2008. Mary kan bära upp i stort sett alla färger, till och med denna ljust blekblå klänning. Mary har ett klassiskt, stilrent utseende i sig själv, vilket väger upp de mjuka , böljande volangerna i kjolen. Klänningen har ursöta volangärmar och den fyrkantiga ringningen älskar jag. Till detta åkte självklart favorittiaran på, som så ofta annars!

Bilder kommer strax. Ha det bra, kram!

Klänningarna i bilder...

Marys sämsta klänningar

1. Klänningen hon bar vid bröllopet mellan tatiana och Nicholaos i Grekland 2010. Den var inte snygg på Mary, hon matchade också med fel accesoarer och mönstret passade henne inte. Visst hon var gravid med tvillingar men kunde valt en annan klänning.
2. En klänning Mary burit vid en representationsmiddag. Nej fy, lila är fint på Mary men sidenbanden, de är knytna konstigt och ringningen är ganska hög.
3. En annan klänning hon burit vid en representationsmiddag. Den ser mest tantig ut och det var inget fint mönster.
4. En klänning Mary bar när hon var på uppdrag. Fin modell, snygga färger men varför limegrönt på sidan och i skärpet ? Det ser konstigt ut.
5. Klänningen som åkte på dagen innan Victorias och Daniels bröllop. Detta är nog den enda färgen som inte passar Mary. Hon försvinner i hudfärgat och överdelen tycker jag inte om, men underdelen med släp är vacker.

Bilderna på vackra Mary

Lägg märke til att Mary bar samma diadem vid alla tre dopen!

Kronprinsessan Marys liv

Jag vet, jag skulle ha skrivit innan. Men jag hann helt enkelt inte. Idag skrev jag ett inlägg och var äntligen klar med allt om hennes liv. Jag går en lite och när jag kommer in har mamma tagit bort det. Så sjukt irriterande. Jag är riktigt arg och ledsen nu men ska försöka skriva om ALLT igen.
Mary Elizabeth Donaldson föddes den 5 februari 1972 på Tasmanien, Australien. Hon är yngst av fyra syskon Jane, Patricia och John. Föräldrar till dessa fyra barnen är professor John Dalgleish Donaldson och Henrietta Clark, båda från Skottland. Henrietta gick dock tragiskt bort under en hjärtoperation i november 1997 bara 55 år gammal. Fadern är omgift med Susan Moody som är kriminalförfattare. Paret bor i Köpenhamn.
Mary har studerat juridik och handel vid University Of Tasmania. Hon arbetade med marknadsföring och reklam för bland annat Microsoft Business Solutions innan hon blev kronprinsessa. Mary var och är fortfarande en sportig tjej som ofta gick runt i enkla vardagskläder hemma i Australien. Hon höll på med ridning, skidåkning, jogging och golf. Det gör hon fortfarande när hon hinner, hon har ju fyra barn, (men barnflickorna finns ju där, kronprinsparet hade fem till Christian och Isabella, hur många har de nu till tvillingarna?!)
Mary träffade sin Fredrik vid OS i Sydney 2000 på baren Sleep in. Det var en ren slump att Mary följde med sin vän ut den kvällen. Tur var det väl ändå att hon gjorde det, annars skulle hon aldrig träffat Fredrik. Fast Mary tror att de är menade för varandra och att ödet skulle fört dem samman senare om de inte träffats då, har hon sagt senare. De pratade hela kvällen, Mary hörde att han bröt och trodde först att han var en holländsk seglare. Sen fick hon veta att han var kronprins i ett land på andra sidan jordklotet, det förändrade inget, hon hade ju tyckt om honom från början. Men klart att det kom som en chock för henne. Det var spanske kronprins Felipe som förde dem samman. När OS var över åkte Fredrik hem igen, men de höll kontakten via mail och telefon. 2001 flyttade Mary till Danmark för att komma närmare Fredrik. Deras förlovning blev officiell den 8 oktober 2003 och den 14 maj året efter gifte de sig i Köpenhamns domkyrka Von Frue Kirke. Mary blev gravid rätt snabbt efter bröllopet och den 15 oktober 2005, föddes Christian Valdemar Henri John. Han döptes den 21 januari 2006. 2007, närmare bestämt den 21 april fick de en dotter, som vid dopet den 1 juli 2007 döptes till Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Men paret ville ha fler barn. I augusti 2010 släppte hovet en bomb, kronprinsessan väntade tvillingar! Hela danmark jublade, inte minst Mary och Fredrik och i januari 2011 nedkom kronprinsessan med en pojke och en flicka. De döptes den 14 april 2011 och pojken fick namnen Vincent Fredrik Minik Alexander, och flickan Josephine Sophia Ivalo Mathilda. Familjen bor i en våning på Amlienborgs slott som har renoverats i sex år, men är nu äntligen klar med hissar till de olika våningarna bland annat. Under renoveringen bodde familjen på Fredensborgs slott.
Jag lägger upp bilder i ett nytt inlägg snart, men lovar att det blir idag! Här kommer i alla fall en:

Upplägget för nästa vecka

Nu kommer nästa veckas upplägg, som ju startar imorgon:

Måndag: Kronprinsessan Marys liv, från sporttjej i Australin till Danmarks kronprinsessa och fyrabarns mamma. Tisdag: Marys sämsta val, (det blir svårt, Mary väljer extremt sällan kläder som inte är snygga eller inte passar.)
Onsdag: Marys bästa val, (betydligt enklare, fast hon har så mycket fint... jag ändrar mig, det blir nog svårt ändå.)
Torsdag: Mera Mary, för dig som inte kan få nog, personliga klipp på youtube, böcker m.m
Fredag: Marys små hemligheter...
Lördag: Tillbaka blick: Det danska bröllopet mellan Mary och Fredrik 14 maj 2004.
Söndag: Så får du den danska kronprinsessans stil. 
 
Jag åker till Kalmar och Öland imorgon för att bland annat kolla fotboll (HIF-KFF) men jag bloggar självklart ändå, datorn hänger med!
Och en sak till, här är en min väns blogg jag följer, gör det du med, www.sagabredahl.devote.se

Så får du Victorias kungliga stil

I detta inlägget ska jag skriva om hur du snor kronprinsessan Victorias stil. Här kommer några tips:

1. Lila är en färg Victoria ofta använder, på födelsedagen, officiella porträtt och inte minst på presskonferansen när Victoria och Daniel berättade om sin förlovning. Lila är inte lika tjejigt som rosa men ändå kvinnligt.
2. Stora glammiga örhängen. De piffar upp om man bör något enkelt, som svart klänning.
3. Herrklockan. Victoria väljer allt oftare att välja de större klockorna, lite herrinspererande.
4. Blusar är något som inte bara vår kronprinsessa, utan i stort sett alla Europas prinsessor har i garderoben. Extra snyggt om den har någon kvinnlig detalj, som en sidenrosett.
5. Sist men inte minst, glöm aldrig att om du vaknar och inte hittar något i garderoben, kör på den lilla svarta. Det är alltså en svart klänning. Svart överlag fungerar, men försök addera något, som örhängen för att inte få en allt för trågiki look.

Det var nog allt. Victoras vecka är nu slut. Självklart kommer jag fortsätta skriva inlägg om henne, men nästa vecka sätter jag fokus på kronprinsessan på andra sidan sundet, Mary. Skriver nästa veckas upplägg i ett nytt inlägg strax, kram!

Tillbaka blick: Victoria och Daniels bröllop

Det gick ett sus genom Storkyrkan. Alla drog efter andan. Anledningen? Victoria. Hovet hade planerat i över ett år för det svenska bröllopet. Det var 33 år sen sist, på dagen så visst var det efterlängtat! När Victoria gick mot sin Daniel såg hon så stolt ut, så värdig sin brudklänning skapad av Per Engsheden. Visst föll en tår ner för Daniels kind under cermonin, och Victora torkade ömt bort med sin hand. I hela Storkyrkan, ja i hela Stockholm och Sverige var det kärlek i luften. Alla kameror var riktade mot brudparet men de hade bara ögon för varandra. Det blev en enormt känslosam dag för dem, inte minst när de åkte häst och vagn genom Stockholm och fick möta svenska folkets kärlek. Eller som kronprinsessan sa: Det här är den absolut största dagen i vårt liv. Jag var där, stod och väntade i timmar för att få en glimt av dem, för att sedan springa till balkongen där de vinkade till mig och hundra tusen andra. Ingen kunde ta miste på hur mycket de älskar varandra. Här följer ett bildspel från dagen, den 19 juni 2010 då Sverige fick en ny prins.

Fråga på!

Bilden talar för sig själv, fråga vad ni vill om kungligheter och om mig om ni vill, jag svarar på allt, lovar!

Den värsta lögnen

Kronprinsessan har en ständig press på sig att se bra ut, vara smal, vänlig, ha trendiga kläder och nu efter bröllopet, att få en tronarvinge. Man kan säga att Victorias bebis blir hela Sveriges barn. Därför har det blivit mycket spekulationer om just detta. Speciellt under nobelmiddagen satte ryktena fart. På internet var det den stora snackisen den 12 december 2010. Det såg ut som kronprinsessan hade en liten mage, klänningen var rymlig och hon tackade nej till påfyllning av vin. Dagen efter stod det i alla tidningar om snackisen, som intresserade stora delar av landets befolkning. Men det var inte sant. Skulle det varit det skulle Victoria och Daniel ha fått barn nu eller så skulle hon vara extremt höggravid. Därför måste kronprinsessan blivit väldigt ledsen när alla pratade om att hon helt säkert var gravid. Det var det ju inte så, utan vi får vänta och hoppas att snart kanske... Mette-Marit och Haakon släppte nyheten om att Norge skulle få en ny tronarvinge två år efter deras bröllop. Victoria kan med andra ord ta det lugnt. Titta på bilden nedan, det kan inte ha varit roligt för henne att se detta dagen efter...

Victorias kläder!

Nu har de hälsat på folket som samlats. Just nu sitter dem och lyssnar på duktiga artister på Borgholms idrottsplats. Vi får se kvällsfirandet klockan 21.00 på svt. Victoria bar en marinblå klänning, som Daniel matchade snyggt i mörk kostym. Över det bar hon en gammelrosa kofta och på fötterna satt YSL skor. Runt halsen hängde färgglada pärlor, liksom i öronen. Fint!

Grattis på 34-årsdagen Victoria!

Idag fyller vår duktiga kronprinsessa år. Jag skriver mer snart, när kronprinsessparet kommit ut från Solliden, för att ta emot folkets hyllningar. Här kommer även en, cool tycker jag, bild på henne!

Här är skapelserna, titta och njut!

Bruden Victoria, vackrare än någonsinWow så vackert Victoria! Dagen innan bröllopetVackert tvåfärgat på vår solbrända Victoria vid bröllopsfestligheterna i Monaco.Puderrosa vid Margrethes 70 års fest 2010Sammet från nobel 2007

De bästa valen

Nu blir det betydligt roligare, här kommer Victorias vackraste klänningar!
1. Brudklänningen. Kronprinsessan har aldrig varit vackrare än hon var på sin egen bröllopsdag. Per Engsheden står bakom den helt underbara skapelsen. Enkla rena linjer, passar Victoria perfekt.
2. Den 18 juni, dagen innan bröllopet höll regeringen en konsert till brudparets ära. All världens kungligheter och parets vänner var där, men Victoria vann lätt modematchen. Hon sken som en sol bredvid sin Daniel och klänningen från Elie Saab var en av de vackraste hon haft.
3. När det nygifta brudparet Charlene och Albert bjöd till bröllopsmiddag den 2 juli, kom kronprinsessan Victoria i en fantastisk klänning. Ena axeln bar och markerad midja, härliga färger. Bra jobbat!
4. När drottning Margarethe fyllde 70 var Victoria på plats. Hennes axelbandslösa klänning var så vacker på henne, den satt perfekt.
5. Vid nobel 2007 valde Victoria en klänning i tungt sammet. Den var svart och vit med inslag av grått och vitt. Mannen bakom klänningen är Per Engsheden. Kanske tråkiga färger men formen på klänningen och att det blir ljusare neråt på överdelen gör det ändå till ett bra val. Svart och vitt funkar alltid, det är tidlöst.

Här kommer bilderna som tillhör listan!

Och såhär såg den ut i ryggenKlänningen från Nobel 2010...Ormskinnsklänningen som åkte på i BerlinVictorias första lysningsklänningKlänningen Victoria bar i Monaco för någon vecka senLaxrosa i Storbrittanien

De sämsta valen

Nu kommer Victorias sämsta klänningar, i form av en lista
1.Hennes laxrosa klänning vid bröllop i Storbrittanien mellan Kate och William var ingen hit. Hon försvinner i färgen och hatten är för stor, hon passar bättre i mindre.
2 Klänningen Victoria bar vid bröllopet i Monaco, mellan Charlene och Albert såg ut som en påfågel. Den var tantig och inte alls snygg. Konstiga små glitterpinnar på den. Jag mår nästan lite illa när jag ser den.
3. När Victoria och Daniel höll i sin första lysning sista dagen i maj 2010, bar Kronprinsessan en isblå klänning. Den färgen tyckte jag var lite ljus för henne. Hon klär i det mesta men inte riktigt i just den färgen.
4. Victoria var i Berlin i våras  och då valde hon en ormskinnsklänning. Jag gillar inte den höga ringningen. Och inte heller färgen på skärpet som inte matchade resten av outfiten. Hon skulle valt en väska till istället för något skärp alls. Hon har matchande skor på sig vilket är snyggt men resten...
5. Hennes nobelklänning förra året var en av hennes sämsta genom tiderna. Visst var den fin i ryggen och hade ett litet vackert släp men den var hudfärgad. Kronprinsessan skulle ha satsat på en starkare färg. Nobelmiddagen är ju faktiskt årets största fest!
Jag vill bara avsluta med att säga att Victorias klänningar är underbara skapelser. Det var jättesvårt att välja ut de sämsta och dessa klänningar är alltså inte fula men hon har burit vackrare!

Och Victoria veckan har startat!

Jag startar direkt med att berätta om Victoria:
Prinsessan Victoria föddes den 14 juli 1977 på Karolinska sjukhuset. Från den dagen har hon hela tiden varit i blickfånget och haft svårt att få ett privatliv. Victoria döptes i slottskyrkan den 27 september 1977 inför 700 gäster. Hon växte upp på Stockholms slott där även hennes lillebror prins Carl Philip föddes 1979. Han föddes till kronprins men senare ändrades grundlagen och kungens förstfödde hade rätt till tronen. Alltså blev Carl Philip "bara" prins och Victoria kronprinsessa den 1 januari 1980. Kungafamiljen flyttade 1981 till Drottningholms slott, där det var betydligt enklare för barnen att leka på dem stora gräsmattorna, än på stenplattorna vid Stockholms slott. De flyttade också på grund av alla luftföroreningar i huvudstaden. 1982 föddes Madeleine. Victoria hade nu två syskon och ju äldre hon blev desto mer tog hon på sig ansvaret som storasyster. Det var hon som underhöll sina yngre syskon när föräldrarna jobbade och hon skyddade dem noga.
1984 började Victoria ettan i Smedslättskolan i Bromma. Kungaparet var noga med att barnen skulle få en så normal uppväxt som möjligt, därför var valet självklart att de inte skulle undervisas av privatlärare. Hon gick i mellanstadiet på Ålstensskolan och på Carlssons högstadieskola gick hon i högstadiet. Hon komfimerades den 27 juni 1992 i Räpplinge kyrka på Öland.Sedan började kronprinsessan studera på Enskilda Gymnasiet i Stockholm där hon läste natur och samhällssvetenskapliga programmet. Hon tog studenten den 5 juni 1996. Kronprinsessan har också läst franska i Frankrike, historia och statskunskap vid Yale University i USA och konfliktlösning i Uppsala. Den 14 juli 1995 blev kronprinsessan myndig. Det gjorde att hon kunde rycka in som statschef när kungen var utomlands.
Kronprinsessan var i åtta år ihop med Daniel Collert som numera är filmproducent. Det var han som stöttade henne när hon hade problem med ätstörningar. Hovet försökte hålla det hemligt men på nobelmiddagen 12 december 1997 gick det inte att dölja. Victorias syrenlila klänning satt så löst på hennes tunna kropp att hela svenska folk kunde se det. I USA fick hon hjälp med sina problem och när hon kom tillbaka till Sverige kände hon sig redo att träna, med måtta. Hon blev rekommenderad att testa Master Training där hon fick en personlig tränare, Daniel Westling. De blev vänner och inledde senare ett förhållande. Det pratades mycket om att kungen inte gillade sin nya "svärson", men hur det en var så segrade kärleken. Paret förlovade sig den 24 februari 2009 och bröllopet stod i Storkyrkan den 19 juni 2010. Kronprinsessparet är nu bosatta på Haga slott, där kungen växte upp och arbetar så mycket som möjligt tillsammans. De har ju faktiskt väntat i närmare tio år på det här!
Det var allt om Victoria, hoppas nu att vi får se en ny liten prins eller prinsessa snart...

Nästa vecka kör vi... kronprinsessan Victoria av Sverige!

Victoria fyller ju år nästa vecka så självklart får nästa vecka bli hennes. Här nedan följer en lista på hur jag tänkte lägga upp det:
Måndag: All fakta om Victorias liv, självklart med bilder!
Tisdag:  Victorias sämsta klänningar topp 5
Onsdag: Victorias vackraste klänningar topp 5
Torsdag: Victoriadagen, allt om firandet på Öland. Uppdaterar hela dagen!
Fredag: Pressen, de värsta lögnerna de släppt
Lördag: Victorias bröllopsdag, tillbaka blick
Söndag: Hur fångar du hennes stil?

Nu kör vi!

Nu så. Jag har viljat starta en blogg ett tag men visste inte om vad. Jag vill inte skriva om mitt liv, det skulle nog inte bli så intressant att läsa om. Så jag valde det jag är bäst på, kungligheter! Det blir Europas kungafamiljer det kommer handla om mest men även en del om världens first ladies, de är ju nästan kungliga! Jag ska skriva om prinsessornas stilar, deras liv och deras sämsta klädval. Varje vecka riktar jag in mig på en av alla drottningar, kungar, prinsar eller prinsessor och skriver allt om dem. Det blir även inne och ute lista samt små undansopade hemligheter som kungahusen helst vill glömma. Med detta hälsar jag er välkomna till min blogg, en bit av kungligheternas värld.

Välkommen till min nya blogg!

kungligkoll

Hej och välkommen till min blogg. Jag är en ung tjej som bor i Skåne och gillar kungligheter. Här på min blogg skriver jag om deras liv, stil och arbete. Jag ger också boktips och filmtips om kungligheter och svarar på alla frågor jag får så gott jag kan. Hoppas ni följer bloggen, jag uppdaterar så ofta jag kan. Kram!

RSS 2.0